VM i ledelse: Værktøj, der virker

En gruppe daginstitutionsledere sparrer med hinanden i arbejdet med VækstModellen, der er en ramme for samtaler og et værktøj til dialogbaseret, anerkendende, positiv og løsningsorienteret ledelse.

I foråret sidste år havde de fået nok. Syv daginstitutionsledere satte sig ned og forfattede et læserbrev til Flensborg Avis, fordi de var trætte af altid kun at høre om alt det, der var dårligt og gik skidt. 

»Vi ønsker, at de gode historier om Skoleforeningens virke og trivsel blandt børn, forældre og medarbejdere (…) bliver hørt, set og anerkendt. Gode historier, der måske ikke har samme socialt spin som de negative, men som er værd at fokusere på, når vi tænker alles trivsel og arbejdsglæde. (…)«, skrev de blandt andet.

- Vi blev påvirket af den negative kultur, der var, og de negative historier, der dukkede op om vores arbejdsgiver, fortæller Bente Jürgensen, leder af Sønder Brarup Daginstitution, mens hendes kollega i Isted, Berit Kleinert, siger:

- Den negative spiral, der kørte, sugede al energi ud af os. 

For at slippe ud af »brokkekulturen« ønskede de at skabe en anden, mere positiv kultur, hvor det bliver naturligt at fokusere på det gode, på »…de gode historier; dem der giver energi, øger meningsskabelsen, skaber trivsel og arbejdsglæde…«, skrev de. 

Ønsket noget andet

De prøver de syv nu ved hjælp af »VækstModellen«. 

»VM« er ifølge skaberen af den en »ramme for samtaler, der både skaber og rummer vækst«, om det er samtale med kolleger, ansatte eller forældre. 

De syv, Sascha Hansen (Bustrupdam Børnehave), Maj-Britt Reimann (Frederiksberg Daginstitution), Ina Kollmann (Gottorp Daginstitution), Johanna Klawin (Hiort Lorenzen Skolens Børnehave), Berit Kleinert (Isted Daginstitution), Pia Rehbein (Karlsson Vuggestue) og Bente Jürgensen (Sønder Brarup Daginstitution), er i samme netværk og var i efteråret sammen på kursus i VækstModellen.

Siden har de arbejdet på at implementere den i dagligdagen i institutionerne, lige som den også danner grundlag for deres samtaler til netværksmøderne.

- Vi har ønsket noget andet. At være løsnings- i stedet for problemfokuseret. At fokusere på det, der virker, i stedet for alt det, der skaber problemer, og at dyrke ledelse ud fra dialog, sagde Bente Jürgensen, da hun senest mødtes med sine lederkolleger til det månedlige netværksmøde.

Her stod blandt andet evaluering af den første tid med VM på dagsordenen, og selvfølgelig dannede Vækstmodellen også grundlag for evalueringen. 

- I sidste ende er VM kun et værktøj. Det, der ligger bagved, er positivitet, positiv psykologi, værdsættelse, og at man ikke går fra en samtale uden at have sagt noget godt, siger den ny leder af Frederiksberg Daginstitution, Maj-Britt Reimann, som er erfaren bruger af VækstModellen, har taget en række kurser i den og til sommer er uddannet til at måtte undervise i den.

De syv netværkskolleger øver sig stadig i brugen af værktøjet, og der går nok også længe, før det ligger på rygraden, mener de. Det er trods alt et helt mindset, der skal skiftes. 

Men de øver sig, og med en koncentreret indsats, fælles hjælp og sparring kommer de hver gang et stykke længere. 

Fokus på løsninger

Og allerede nu mærker de, at VækstModellen har gjort noget godt. 

- Det har hjulpet os. Nu er der struktur på vores samtaler, i stedet for som tidligere, da vi kørte i ring om det, der ikke virker, siger Berit Kleinert.

- Jeg oplever, at vi får skabt en kultur, der er anerkendende og værdsættende med fokus på løsninger, lyder det fra Bente Jürgensen, og Pia Rehbein, der er leder af Karlsson Vuggestue, som har arbejdet med VækstModellen i længere tid, siger:

- Det ændrer tilgangen, hvis der er problemer. Fra, at det negative ligger på rygraden, til nu, når vi mere tænker »det skal vi nok få klaret«. Og det smitter af på forældre og børn og gør noget ved hverdagen.

Når det er muligt, vil de syv institutionsledere gerne have alle deres medarbejdere på et tredageskursus i VækstModellen. De arbejder på, at det kan ske allerede i dette forår. 

VækstModellen kort fortalt

VækstModellen er udviklet af virksomhedsrådgiver Marianne Grønbæk, MG-Udvikling, for godt 20 år siden.

Ideen med VækstModellen er, at den i vanskelige situationer og samtaler skal skabe nye muligheder, forståelse, energi, begejstring og glæde til at arbejde med det vanskelige, det svære, det vigtige og det væsentlige.

Der er fokus på det, der virker, det, der går godt, på glæden og på fremskridtene - det giver mere overskud at tale om vanskeligheder i en positiv kontekst og med fokus på konkrete, positive og konstruktive forandringer.

Under følgende punkter skriver hver enkelt samtalepart nogle udsagn på en fælles tavle. Hver person har sin egen farve, så man kan se, at alle har været med.

* Går godt: Du starter med at nævne alle de ting, du synes, går godt. Og uanset hvor skidt, du synes, det ser ud, vil du altid kunne finde noget godt. Her skal du skrive »jeg«, og du må ikke skrive »ikke«. Eksempel: Skriv: »Jeg har det godt med mine kolleger« i stedet for »Jeg har ikke problemer med mine kolleger«.

* Udfordringer: Nævn de udfordringer, du ser. Ikke problemer. Problemer ligger i fortiden, udfordringer i fremtiden, og dem kan du aktivt gøre noget ved. Så skriv en handling op og start med »at« og så et positivt udsagnsord. Eksempel: Problemet er: »Jeg har ikke tid til at dyrke sport«. Udfordringen kunne så formuleres: »At afsætte tid til at dyrke sport« eller »at prioritere mine daglige opgaver«.

Ud fra puljen med udfordringer identificerer du den/dem, der »fylder mest«.

* Muligheder: Du tager fat i de udfordringer, der fylder mest, og overvejer, hvad du kan gøre ved dem. Og her er plads til at drømme, så bare skriv alt op, du kommer i tanker om. Derudfra identificerer du konkrete handlinger, du kan gennemføre.

* Aftaler: De muligheder, du kan handle på, træffer du aftale omkring. Du aftaler altså med dig selv og dine samarbejdspartnere, hvad der skal gøres inden hvornår. Man skal gå fra en VM-samtale med mindst en aftale.

* Det bedste i dag: Samtaleparterne nævner en ting, som, de synes, har været det bedste ved den netop afholdte samtale.


Fremtiden fik plads ved bordet

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Halvanden uge før forbundsdagsvalget summede Flensborgs rådhus af unge stemmer, da initiativet »Unge på Rådhuset« (Jugend im Rat) fandt sted. Projektet, som skal bringe unge tættere på lokalpolitik, blev afholdt for anden gang.

Elever underviste elever: Naturfagsbesøg var en succes

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I et forsøg på at vække begejstringen for naturfag var 9. og 10. klasse fra Cornelius Hansen-Skolen på besøg på Duborg-Skolen, hvor gymnasieelever stod for undervisningen i fysik, kemi og biologi. Forsøget ser ud til at bære frugt.

Scroll to top