Variation og muligheder i jobbet: »Det er fedt at være leder«

Stor variation i arbejdet og muligheden for at gøre noget ved tingene er det, der tiltaler tre adspurgte ledere på A. P. Møller Skolen ved deres job.

A.P. Møller Skolen i Slesvig er lige nu på jagt efter en afløser for afdelingsleder Thomas Lodberg, der er ny leder på Jens Jessen-Skolen i Flensborg. 

Der skal også findes en ny viceafdelingsleder, og imens er de tilbageværende medlemmer af skolens ledelse ud over masser af reklame for deres arbejdsplads klar med opfordringer til alle med en mulig leder i maven om at kaste sig ud det.

For det er fedt at være leder, er de enige om. 

- Man kan ikke vide, hvad der sker i løbet af en dag. Det er det spændende i opgaven, lægger rektor Jens Verdoner ud.

Et skridt videre

Han fortsætter med eksempler på opgaver fra sin egen hverdag:

-  Der er en enorm variation i opgaver med så mange forskellige ting på forskellige niveauer at tage sig af… Fra overordnede, strategiske ting, som eksempelvis implementering af lovgivning, til konkrete ting hos enkelte mennesker. Man får en indsigt i, hvordan tingene hænger sammen på tværs af regler, økonomi, praktiske hensyn som skema og lokaler, og især de mange pædagogiske og personlige hensyn, som skal til for at få en skole til hænge sammen i hverdagen – ting, man måske ikke har blik for ellers, og som udefra måske kan virke mærkelige, men som giver mening, når man har hele billedet.

En lærer står også og leder en klasse gennem timen og læringsprocessen, siger rektoren, men at være leder er at tage det »et skridt videre«. 

- For hvis der er noget, som er, som det ikke skal være, så kan man gøre noget ved det. Man kan gøre den største forskel, når man bliver leder, siger Jens Verdoner og slår fast, at »som leder har man pligten til at lytte og muligheden for at handle«.

 På den anden side af bordet er vicerektor Annette Munch og pædagogisk leder Birgit Caesar-Geertz enige: Som leder har man mange muligheder – og mulighed for rent faktisk at gøre noget ved tingene.

- Det er det der med at være med til at binde skolen sammen kontra at være på sin egen lille ø omkring sin undervisning. Vi koordinerer overordnet – og DET er sjovt!, siger Annette Munch, mens det fedeste og den grundlæggende forskel i forhold til at være lærer for Birgit Caesar-Geertz netop er at »følge visionen om lave en god skole og ikke kun ens egen undervisning«. 

Mangfoldighed – også i opgaverne

Ud over det gode i at være leder, ser de tre i ledelsesteamet også masser af godt i at være det der, hvor de er; både på A. P. Møller Skolen, inden for Skoleforeningen og syd for grænsen. 

- Jeg synes, det er ekstra sjovt her, fordi vi har mennesker med så mange forskellige baggrunde med uddannelse inden for det tyske, danske eller et helt tredje system. Det giver stor mangfoldighed og en anden form for input. Folk kan og ved forskellige ting, siger Annette Munch.

Jens Verdoner opdagede allerede hurtigt i sin ansættelse, at man på et dansk gymnasium i Sydslesvig får lov til mange forskellige sjove opgaver, som man ikke ville få mulighed for at komme så tæt på nord for grænsen. 

- Jeg havde for eksempel kun været her i tre dage, da jeg fik at vide, jeg skulle være med til overenskomstforhandlinger, fortæller han fornøjet.

Sådan er det inden for Dansk Skoleforening for Sydslesvig, som også på andre måder adskiller sig fra så meget andet.

- Skoleforeningen giver tryghed. Både i ansættelsen, men også med hensyn til at få hjælp, lægger Jens Verdoner ud og giver et eksempel med udgangspunkt i et dansk gymnasium nord for grænsen:

- Står man der med en udfordring, kan man ringe til Danske Gymnasier. Der får du nok fat i en, som kan rådgive dig, men det er uden at kende vedkommende eller have et ansigt på, hvem du taler med, siger han og fortsætter:

- I Skoleforeningen er der meget kortere veje. Man kan altid få fat i en i forvaltningen, og der er en uformel omgang med hinanden. Det er en fordel og skønt, at det er sådan. Man kan altid få sparring eller svar på konkrete spørgsmål, hvis man er i tvivl om noget. Derudover er vi her på skolen et ledelsesteam på fem personer, som arbejder sammen. Så kan vi udnytte hinandens styrker, og det giver meget fleksibilitet i hverdagen.

Sydslesvig er særlig

Skulle der sidde en potentiel leder i Danmark og kigge mod syd i sine overvejelser om at søge job, nævner A. P. Møller-rektoren også det aspekt, at Sydslesvig på mange måder er en særlig størrelse.

Eksempelvis er her ikke, som tilfældet er nord for grænsen, konkurrence mellem gymnasierne, der kæmper om eleverne, men derimod samarbejde og udveksling af ideer, og så kommer man i Sydslesvig også »i kontakt med mange eksterne aktører:

- Man har en stor berøringsflade, og jeg er blevet inviteret til at deltage i et hav af ting, både rent tyske og inden for det danske mindretal – fra Istedløvens fødselsdag til første spadestik på ældreboliger i nabolaget, fortæller Jens Verdoner. 

Der er ansøgningsfrist på stillingen som afdelingsleder for fællesskolen på A. P. Møller Skolen den 1. februar.

Hvis artiklen har fanget din interesse og du nu overvejer at søge, så finder du stillingsopslaget her


Fastelavn kan bare komme an

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I disse dage bliver der kørt fastelavnstønder ud til skoler og daginstitutioner. I alt 240 tønder i forskelligt materiale er klar til at blive slået til.

Christianslyst gør klar til nyt rykind

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

2024 blev rekordår på Christianslyst, der kunne melde om stort set udsolgt. Lige nu er der ingen gæster, men der er ikke stille på stedet.

Scroll to top