Bedsteforældre på højtlæsningsbesøg
Mange børn har hygget sig med en god bog, som mormor eller farfar gad at læse op af. Den hygge kan man også få i skolen, og det gjorde 4.a i Harreslev for nylig.
I denne uge var nyansatte i Sydslesvig igen inviteret til speeddating med mindretallet.
Hvad er det egentlig for en størrelse, det der mindretal? Hvad gør det, og hvad kan det?
Når man aldrig tidligere har været en del af det danske mindretal i Sydslesvig, kan det være en større udfordring at hitte rede i det og finde ud af, hvad, der er hvad, og hvem, der er hvem. Og det kan det såmænd også være, hvis man er født og opvokset i det.
Men fordi mindretallet er og kan en hel masse, som rigtig mange mennesker nyder stor glæde af, kan det være ganske nyttigt at lære det hele lidt bedre at kende.
Og det kan et arrangement som det årlige »Speeddating med mindretallet« være med til.
Spiller alle en rolle
I år var det mandag den 25. november, Duborg-Skolen dannede ramme om de hurtige stævnemøder med de forskellige organisationer i mindretallet.
Stævnemødedeltagere var alle, der for ikke al for længe siden er blevet ansat i en organisationerne, og som nu havde mulighed for også at blive klogere på de andre dele af mindretallet.
- Dagen handler om at møde hinanden, lære mere om de forskellige organisationer og opdage de mange muligheder, der findes, for at bidrage til mindretallets arbejde, sagde skolechef Søren Neess Priisholm, der bød velkommen på vegne af dagens arrangør, Skoleforeningen.
- Alle organisationer her spiller en central rolle i det danske mindretal i Sydslesvig. Vi er alle med til at videreføre og styrke dansk kultur og identitet, og netop derfor er det så vigtigt, at vi får mulighed for at netværke og udveksle erfaringer, sagde han.
En masse på kort tid
Inden det var så vidt, gav Rejhan Bosnjak fra Dansk Centralbiblioteks forskningsafdeling en omfattende introduktion til »Det danske mindretal i Sydslesvig« fra 1920 frem til i dag. På trods af, at han kun havde en halv times tid til rådighed, kom han omkring mange aspekter, anekdoter og synspunkter fra mindretallets historie.
Efter oplægget blev de godt 60 deltagere delt op i grupper, og så havde de ellers syv minutter til at blive klogere ved hver af de i alt ni mindretalsstationer. En masse input på kort tid. Men til stor gavn for de adspurgte.
* * *
Doreen Seidler fra Nyhus (Harreslev), ansat i Dansk Skoleforening for Sydslesvig pr. 1. juli 2024:
- Jeg syntes, det var meget interessant at få indsigt i de forskellige foreninger, hvad de tilbyder og arbejder med. Det var virkelig dejligt at se, hvor tæt vi alle er tilknyttet til hinanden, og at vi som mindretal ikke ville være, hvor vi er i dag, uden hinandens støtte og samarbejde.
Der var desværre lidt for lidt plads, hvilket gjorde det vanskeligt at høre nogle foredrag ordentligt, da grupperne stod tæt sammen. På trods af det er jeg meget glad for, at jeg kunne være med, og jeg fandt arrangementet virkelig spændende.
Nikolai Fenger fra København, ansat på Flensborg Avis pr. 1. marts 2024:
- Jeg synes, det var et fint arrangement, hvor man kort får en indførsel i, hvad mindretallets foreninger er for en størrelse og hvilke tilbud, de har. For en københavner, der ikke før har været en del af mindretallet, var det en rar oplevelse og en god uformel måde at møde organisationerne på.
Kristina Brejner fra Nordjylland, ansat i Dansk Kirke i Sydslesvig pr. 1. december 2023:
- Jeg synes dels foredraget var rigtig godt. Rejhan Bosnjak var meget skrap, og det var meget inspirerende og godt ridset op på kort tid.
Speeddatingen var også rigtig god. Jeg havde mødt de fleste organisationer før og vidste en del, men jeg hørte også en del, jeg ikke havde hørt før. Fx. vidste jeg ingenting om Friisk Foriining, så det var også sjovt. Det var meget informativt og over lidt længere tid, så man blev da træt, men jeg fik noget ud af det.
Alt i alt en rigtig god oplevelse og faktisk noget, alle burde gøre, når de er nye i Sydslesvig.
Mange børn har hygget sig med en god bog, som mormor eller farfar gad at læse op af. Den hygge kan man også få i skolen, og det gjorde 4.a i Harreslev for nylig.
Hvert år holder Kaj Munk-skolen i Kappel trivselsdag. Den starter med en minitrivselsmåling blandt eleverne, der svarer på ti spørgsmål her, og så går den over og bliver en reel hyggedag på tværs af klasser og andre sædvanlige opdelinger.