VM i ledelse: Værktøj, der virker
En gruppe daginstitutionsledere sparrer med hinanden i arbejdet med VækstModellen, der er en ramme for samtaler og et værktøj til dialogbaseret, anerkendende, positiv og løsningsorienteret ledelse.
Inspireret af januars tronskifte i Danmark, har de ældste elever i Nibøl lavet egne monogrammer. Og det har på været med til at løfte fællesskabet.
Det var to timer om ugen i fire uger, at de 17 elever i 5.-6. klasse på Nibøl Danske Skole blev udfordret i håndværk og design.
Når forløbet var overstået, ville de stå tilbage med deres helt eget monogram – præcis som kong Frederik X har fået, efter han den 14. januar indtog tronen i Danmark.
Det vidste de bare ikke.
stedet blev de til at starte med sat på lidt af en – skulle det vise sig – stor udfordring.
De skulle nemlig gøre sig tanker om deres egen personlighed, finde frem til egne styrker og finde symboler, der kunne passe på dem selv.
Det fortæller de to lærere Christine Petersen og Laura Eggert, der oplevede en flok elever, som virkelig bakkede hinanden op.
- De skulle spørge sig selv: »Hvad vil jeg gerne fremhæve ved mig selv?«. Og det var ikke alle, der lige kunne sætte ord på sig selv. Men havde en svært ved det, kom de andre med en masse input. Det var så positivt og en helt fantastisk time, vi havde der, fortæller de.
- Det gav en masse positiv feedback, og det løftede fællesskabet og klassesammenholdet.
Pæne initialer
Først med personligheden på plads fik eleverne at vide, hvad de skulle bruge det hele til, og så måtte de i gang med at finde frem til, hvordan deres monogram skulle se ud.
I første omgang med at lege med deres initialer.
- Der var flere, der havde blokade i begyndelsen og slet ikke kunne se, hvordan deres bogstaver kunne sættes pænt sammen, fortæller Christine Petersen.
Men efterhånden tog de forskellige designs form. De blev tegnet rent, overført til et linoleumsstempel, skåret ud, farvet og trykt på enten papir eller stof. Og således opstod der 17 nydesignede og meget personlige monogrammer.
- De var så gode til det, siger Laura og Christine tilfreds, mens skoleleder Inga Thamsen-Boysen fortæller om en masse »mega stolte« elever, der ikke sjældent bad hende om at komme ind og se, hvad de havde fået lavet.
Resultatet af anstrengelserne kan nu ses af alle forbipasserende i skolens »hall«, hvor monogrammerne er blevet hængt op på en plads, der er en konge (eller dronning) værdig.
En gruppe daginstitutionsledere sparrer med hinanden i arbejdet med VækstModellen, der er en ramme for samtaler og et værktøj til dialogbaseret, anerkendende, positiv og løsningsorienteret ledelse.
Halvanden uge før forbundsdagsvalget summede Flensborgs rådhus af unge stemmer, da initiativet »Unge på Rådhuset« (Jugend im Rat) fandt sted. Projektet, som skal bringe unge tættere på lokalpolitik, blev afholdt for anden gang.
De gjorde det i juni, og nu har de gjort det igen: 5.-6. klasse på Nibøl Danske Skole har vundet penge i en bæredygtighedskonkurrence.