På Cornelius var Europeada på bordet

I disse dage dyster europæiske mindretal mod hinanden i EM-turneringen Europeada. I den rigtige turnering sker det i fodbold. På Cornelius Hansen-Skolen var det i bordfodbold.

Det store frikvarter er en af de store »kampdage«, når hele tre kampe i mindretallenes fodboldeuropamesterskaber, Europeada, kan afvikles. Publikum samles om banen og om spillerne, som de kan komme helt tæt på - også mens kampen er i gang. 

Det er nemlig bordfodbold, publikum og aktører har været samlet om på Cornelius Hansen-Skolen i de forgangne dage.

Læring med fodbold

Lærer Michael Kopf havde ideen, og skolens Sydslesvig-Crew overtog udførelsen. 

De har været rundt på skolen og spørge, hvem i 7.-10. klasse (og blandt lærerne) der kunne have lyst til at deltage i bord-Europeada, og de har sørget for, at alle deltagere ved lodtrækning er blevet fordelt på de respektive hold og i de samme puljer som ved det rigtige Europeada. 

Sydslevig-Crew har ved hjælp af pedellen gravet et gammelt Europa-kort frem og sat Europeda-mindretallene ind, hvor de hører til, og ved siden af hænger kampprogrammet og derudover korte informationer om samtlige mindretal, så der faktisk også kommer lidt læring ind i det hele.

- Jeg tænkte her i forbindelse med Europeada, at det skulle vi gøre noget ved. Jeg vil gerne formidle og skabe noget kulturelt, siger Michael Kopf om baggrunden for den lokale turnering og fortsætter: 

- Og hvem ville være mere oplagt til at gøre det end Sydslesvig-Crew? 

Vores identitet 

Det er hans fire Sydslesvig-Crew-elever Jakob, Mia Sanna og Lani, alle fra 8.b, enige i. 

De tropper op i frikvartererne og har styr på henholdsvis tidtagningen, målscoren, spilleplanen og resultatservice.  De har også ret godt styr på, hvilke mindretal der hører hjemme hvorhenne i Europa, og de synes, det er rart, at resten af skolen også får et indblik i nogle af de ting, som crewet arbejder med. Ud over den konkrete »hvem bor hvor« er det eksempelvis emner som identitet og det at være en del af et mindretal. 

- Det har stor betydning og er meget vigtigt for os. Vi føler os som sydslesvigere, siger Mia, mens Sanna tilføjer: 

- Mindretal vil altid være en del af vores liv. Det er vores identitet.

Neutrale tilskuere

Michael Kopf har snakket med flere kolleger om også at tage europæiske mindretal op i undervisningen, men indtil da kører emnet kun videre på (bord-)fodboldbanen. 

Afgørelsen i Cornelius' turnering faldt efter redaktionens deadline, men allerede tidligt stod det klart, at der var flere stærke hold. Ingen var dog udråbt som publikumdarlings. 

- Tilskuerne er ret neutrale - jeg forstår det heller ikke, siger Michael Kopf med let hovedrysten.

Han håber, det ikke er tilfældet, når skolen mandag den 1. juli sætter kurs mod Idrætsparken for at overvære Sydslesvig-herrerne spille mod Armânamea. I rigtig fodbold.


Gør et hop...og du er i job

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I Oksevejens Daginstitution har børnene været på arbejde stort set hver dag i to måneder. Og det har været en ubetinget succes.

Christianslyst udsolgt og med nyt team

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Christianslyst er midt i en sund udvikling. I 2024 er der næsten udsolgt, og mange nye medarbejdere hjælper med at løfte opgaven.

Scroll to top