Variation og muligheder i jobbet: »Det er fedt at være leder«
Stor variation i arbejdet og muligheden for at gøre noget ved tingene er det, der tiltaler tre adspurgte ledere på A. P. Møller Skolen ved deres job.
Duborg-Skolens 10. årgang tilbragte natten mellem den 5. og 6. november på skolen, hvor det amerikanske valg blev fulgt til dørs.
I forbindelse med de seneste tre amerikanske valg har der været arrangeret valgnat for 10. årgang på Duborg-Skolen. En nat med politisk snak og stemmeoptælling på storskærm, men også med hygge, samvær og indlagte aktiviteter for at øge chancerne for at holde sig vågen.
At holde valgnat på skolen er ikke alene blevet en tradition, det er også helt oplagt at gøre, mener de to lærere bag, Anna Sophie Schink og Stephanie Schönbeck-Graf.
- Det er det jo, når vi alligevel skal køre valgsystemet i USA og lære om amerikanske forhold, sagde Anna Sophie Schink, mens Stephanie Schönbeck-Graf, kort før de første resultater begyndte at tikke ind fra valgstederne i Guds eget land, tilføjede:
- Så er det jo fedt, når der er et valg...
Valgnatten giver også de godt 60 elever på 10. årgang noget socialt og en fælles oplevelse, og så er det sjovt, mener lærerne, der tager det som ren win-win at kombinere undervisning og amerikansk valg, når man nu alligevel gerne vil følge kampen om præsidentposten.
Styr på systemet
Det samme lød fra eleverne, hvoraf flere ifølge Stephanie Schönbeck-Graf var mødt »rigtig velforberedt ind«:
- Jeg ville nok se en del af det alligevel. Men det er sejt, vi har mulighed for at gøre det her, sagde Juna Rømer, og veninden Ebba Enke supplerede:
- Det ville man nok ikke, hvis man var hjemme og skulle i skole næste dag.
Det skulle hverken elever eller lærere onsdag, for de havde jo været i skole hele natten...
Ebba og Juna fulgte nøje med på storskærmen og var spændt på, hvordan valget ville falde ud. At valget går ud på at vinde stater og dermed nå op på mindst 270 valgmænd for at vinde samlet, at der er noget, der kaldes »svingstater«, og hvad de to præsidentkandidater, Kamala Harris og Donald Trump, står for, havde de helt styr på.
- Vi har haft forløb i engelsk og fulgt med i nyhederne, så vi ved lidt om systemet, sagde Ebba.
På fornavn med Kamala
Selv om der har været rigtig meget optakt i undervisningen, havde eleverne ikke nået at afholde deres eget valg, så det kunne ikke med sikkerhed siges, hvordan deres stemmer ville have fordelt sig.
- Mange synes, det er sjovt at gå og sige »Make America great again« (Trumps slogan, red.), men når vi så spørger ind til det, så er det Kamala Harris, de håber på, sagde Anna Sophie Schink.
Det blev bekræftet af Maja Rønne, som mener, at Donald Trump »siger så meget vrøvl«:
- Der er nogle, der siger, de holder med Trump, men det, tror jeg, kun er for sjov. Folk er for Kamala.
Vigtigheden af, hvem der vandt det amerikanske valg, var ikke til at tage fejl af hos de adspurgte elever, der forventer, at det også får en indflydelse på hverdagen langt ud over USAs grænser.
- Det er jo også vigtigt for Tyskland…for hele verden... USA er jo et af de stærkeste, mest magtfulde lande i verden. Og Trump vil ud af Nato – det er farligt, mente Lias Dodak.
Lige som han håbede også Frida Hansen på en sejr til Kamala Harris. Eller bare »Kamala«, som eleverne omtalte hende.
- Hun går ind for andre ting og har bedre værdier end Trump, for eksempel omkring immigranter, sagde Frida.
Snigende træthed
Kl. 1 var humøret højt. De første resultater var netop kommet ind, og eleverne var stadig fortrøstningsfulde.
De syntes godt om arrangementet, men var også lidt trætte, måtte de erkende. Nogle nøjedes med at gabe, andre tog en slapper med lukkede øjnene.
- Det er godt, vi har nogle aktiviteter til at holde os vågne, sagde Juna, som dog også lige havde taget en powernap på en halv times tid.
Der var hver anden time arrangeret fysiske aktiviteter fra gemmeleg til høvdingebold for at prøve at holde kroppen i gang, men efter »fang halen«-aktiviteten kl. 2 var energien lige så stille ved at sive ud af eleverne, og ved 3-tiden havde flere lagt sig under deres medbragte tæpper. Langt de fleste holdt den dog stadig gående.
Kl. 6 onsdag morgen blev der ryddet op, og kl. 7 fik eleverne lov til at tage hjem og holde fri.
- Jeg skal hjem med den samme bus, som jeg plejer at komme med, konstaterede Maja Rønne tørt og håbede på, at hun ikke faldt i søvn undervejs hjem til Tarp.
Da Trump lidt før kl. 8.30 gik på scenen i Florida og erklærede sig som vinder af valget, var mange nok gået i seng. Og da han 25 minutter senere var færdig med at tale, var der nok mange, der sov.
Stor variation i arbejdet og muligheden for at gøre noget ved tingene er det, der tiltaler tre adspurgte ledere på A. P. Møller Skolen ved deres job.
I disse dage bliver der kørt fastelavnstønder ud til skoler og daginstitutioner. I alt 240 tønder i forskelligt materiale er klar til at blive slået til.
2024 blev rekordår på Christianslyst, der kunne melde om stort set udsolgt. Lige nu er der ingen gæster, men der er ikke stille på stedet.