Kreativitet ad bagvejen
Det er ikke alle børn, der synes, det er sjovt at skulle være kreativ. Så handler det om at gå fra »skal« til »vil«, og i Kobbermølle Daginsitution fungerede det med et helt særligt temavalg.
Der var en hel del, der skulle besluttes på fællesrådsmødet torsdag aften, men det gik hurtigt. Godt nok tog punkterne om økonomi en del tid at komme igennem, men de gav ingen anledning til diskussion.
»Godt begyndt er halvt fuldendt«, er der et mundheld, der siger, og det kan der være rigtig meget sandhed i, når man ser på det netop afholdte fællesrådsmøde i Skoleforeningen.
I hvert fald lader det til, at en masse forberedende arbejde har gjort begyndelsen på en beslutningsproces så god, at selve beslutningen blot var en formssag.
Således nikkede Fællesrådet torsdag aften i løbet af ganske kort tid ja til en ny takst for materialepenge, til at indføre et kontingent for ikke-obligatoriske medlemmer og til at omlægge fagene sløjd og håndarbejde til faget Håndværk og Design.
Alle tre punkter er blevet behandlet ad flere omgange, også på efterårets fællesrådsmøde i november.
På forårets fælllesrådsmøde, som blev holdt på Lyksborg Danske Skole, blev deltagerne desuden orienteret om »Fri for mobberi«, og så var der to beslutningspunkter, det tog en del mere tid at komme igennem, nemlig dem om henholdsvis regnskab og budget.
Stort emne, ingen snak
I henhold til vedtægterne skal Fællesrådet godkende regnskabet for det forgangne år og driftsbudgettet for det indeværende år på mødet i foråret.
Da der allerede på de forudgående regionale fællesrådsmøder var blevet opfordret til at indsende eventuelle spørgsmål, kunne der tages højde for det og svares bedst muligt, da regnskabet blev præsenteret af Skoleforeningens revisor Klaus Grønbæk og direktør Lars Kofoed-Jensen.
Skoleforeningens infohæfte om økonomien, som i øvrigt er sendt ud til alle forældre via institutionerne og kan findes på https://www.skoleforeningen.org/om-foreningen/okonomi, var vedlagt som bilag for at skabe overblik, og det indgik tillige som en del af den efterfølgende orientering om anlæg og likviditet, som kom efter Lars Kofoed-Jensens præsentation af driftsbudgettet.
De seneste måneder har Skoleforeningens skrantende økonomi fyldt en masse og vil nok også gøre det i månederne, der kommer, men på Fællesrådsmødet var de delegerede tilsyneladende blevet informeret fyldstgørende på forhånd og i forbindelse med præsentationen, at den store spørgelyst udeblev.
Både regnskab og budget blev godkendt uden modstemmer.
Inklusive en afsluttende fællessang sluttede mødet en halv time tidligere end forventet.
Fællesrådsmødets beslutninger
Materialepengene bliver på 50 euro pr. elev om året uanset klassetrin til dækning af blandt andet mapper, hæfter, limstifter, pensler og alt muligt andet, der bruges i undervisningen.
Der gives mulighed for opdeling af betalingen i flere rater, og der vil blive informeret om mulighederne for at søge kommunal støtte.
Kontingentet for ikke-obligatoriske medlemmer bliver på ti euro om året, uanset om det er støttemedlemmer eller forældre, der tidligere har haft børn i Skoleforeningens institutioner, begge uden stemmeret, eller om det er tidligere elever, der i forlængelse af deres skolegang, altså typisk er under 25 år. Sidstnævnte kan være medlem med stemmeret.
Forældre med børn i Skoleforeningens institutioner er obligatoriske medlemmer, og de betaler ikke kontingent.
Det er ikke alle børn, der synes, det er sjovt at skulle være kreativ. Så handler det om at gå fra »skal« til »vil«, og i Kobbermølle Daginsitution fungerede det med et helt særligt temavalg.
Tre piger fra 5. klasse på Corneilus Hansen-Skolen lavede så god en podcast om Anden Verdenskrig, at de blev nomineret til DM i skolepodcast.
I november drog 25 sydslesvigske elever til Baskerlandet, for nylig var der genbesøg. Det er en udveksling, der giver så meget mere, end der kan sættes ord på.