Man har virkelig set børnenes behov

Efter sommerferien flyttede børnehaverne i Humtrup og Aventoft sammen i de helt nye rammer i Vimmersbøl, og det er rammer, det er svært at få armene ned over.

Lige inden for døren bliver man mødt af opfordringen om at tage skoene af, inden man fortsætter. 

Sådan er det i mange dagsinstitutioner, men i Vimmersbøl er det alligevel noget anderledes. For her er plads til alt fodtøjet. Fra alle de børn, der har deres gang i huset. Og det er ikke så få.

Efter sommerferien åbnede Vimmersbøl Daginstitution dørene med plads til en vuggestuegruppe, to aldersintegrerede og to såkaldte regelgrupper – i alt 88 børn. 

Det er en del, og det kræver en del. Men det er der styr på, for i Vimmersbøl er intet overladt til tilfældighederne. Det lader en rundtur i huset, ingen tvivl tilbage om.

800 kvadratmeter

Det første, der sådan lige springer i øjnene, er, at her er plads. Meget plads og god plads. 

Omkring 800 kvadratmeter i ny- og ombyggede lokaler på den tidligere tyske skole har børnene og deres voksne at boltre sig på. Alene det, at der er en forgang kun til fodtøj, må betragtes som en luksus, der ikke er mange daginstitutioner forundt. Og slet ikke de ældre af slagsen. 

Går man videre ind ad døren, er der kombineret multirum og garderobe, uden dobbeltfunktionen dog gør det trangt at færdes der. Børnenes pladser til at hænge overtøj og opbevare skiftetøjet er nemlig fordelt på en række moduler på hjul, så de kan køres rundt efter forgodtbefindende og i givet fald skabe plads til alt det, man kunne forestille sig at bruge mulitrummets store areal til.

Hvert modul er markeret med en farve, svarende til de farver, hver stue er blevet tildelt – rød, grøn, blå, gul og regnbuen, så børnene hurtigt kan finde deres plads. I regnbuegruppen er (selvfølgelig) de børn, der allerede har været igennem alle de andre farver, nemlig de ældste i førskolegruppen, forklarer daginstitutionens leder, Kirsten Tychsen Hansen.

Tidssvarende arbejde

Hun viser rundt og hen ad den første gang ind til de to aldersintegrerede grupper, blå og grøn. 

Der er lyst og venligt, alle steder man kommer hen, og hurtigt ser man flere eksempler på, at intet er tilfældigt. 

For skabene i de tekøkkener, der er på hver stue, har selvfølgelig fronter i stuens farve. Og servicet inde i skabene og en stor del af interiøret har også den farve, lige som det er tilfældet for skillevæggene ude på stuens eget badeværelse. 

På den måde er det let at se, hvor tingene hører til – og ikke mindst har børnene nemt ved at finde ud af, hvor de hører til.

- Det er nemt at genkende og godt for de små, der hurtigt kan kende og sige farverne, siger Kirsten Tychsen Hansen.

Hun kaster et blik hen ad gangen, der ikke bare er en fordelingsgang. Den er nemlig så lang og bred, at den fungerer som et ekstra rum og faktisk kan bruges til noget.

Den gode plads i legegangen, som de andre grupper – selvfølgelig – også har, giver mulighed for masser af motorisk udfoldelse og en anden sproglig tilgang til tingene, hvilket »også pædagogisk er rigtig godt«, siger Kirsten Tychsen Hansen. 

- Vi arbejdede også godt før, men nu kan vi gøre det på en tidssvarende måde. Nu har vi de kvadratmeter, der hører til hver gruppe. Bare det, at hver stue har sit eget – både rum og toilet, men også tekøkken og depot, gør, at man kan arbejde med sin basisgruppe på stuen uden at skulle tage hensyn til andre, siger Kirsten Tychsen Hansen.

Ros til forvaltningen

Lederen sender varme tanker i retning af samarbejdspartnerne i Flensborg, både på Indkøbskontoret og ikke mindst i Teknisk Afdeling:

- Alt er tidssvarende, det er gennemtænkt, og man har været lydhør over for vores ønsker. Og der skal lyde stor ros til Teknisk Afdeling for at have været meget obs på, at det skulle være børneminded, siger Kirsten Tychsen Hansen.

Som eksempel fremhæver hun børnetrappen ved indgangen, hvis trin er halvt så store som voksentrappen ved siden af, og som bruges flittigt af børnene:

- Bare sådan en lille ting… Børn bliver set. Man har virkelig set børnenes behov i den her bygning – det kan jeg godt lide.

Men der er såmænd også tænkt på de voksne. Personalet, der tæller 15 pædagogiske medarbejdere, en sekretær og en pedel, har fået et hyggeligt indrettet personalerum at holde pause i og oven i købet et eget toilet.

I daginstitutioner af ældre dato er det en mangelvare, og det kender Kirsten Tychsen Hansen alt for godt fra børnehaven i Humtrup. Der var der ikke plads til at holde pause – ikke engang derinde, hvor man helst vil være i fred, kunne man få en rolig stund.

- Personalet havde ikke eget toilet. Det har vi nu. Og hvor er det dejligt at gå på toilettet, uden der hele tiden er et barn, der hiver i døren..., siger Kirsten Tychsen Hansen.

»Plads« er fællesnævner

Efter en god opstart, hvor børnene ufortrødent kastede sig over det nye spændende legetøj, og deres forældre de første to uger var inviteret til at komme og kigge ind, som de havde lyst til, er det blevet dagligdag i Vimmersbøl, og der er fuld gang i de pædagogiske tiltag.

De kan for alvor udleves, nu der er så god plads, og de rundt regnet ti kvadratmeter pr. barn gør samtidig, at man ikke mærker, der er over 80 børn i huset. 

Selv om der er masser af nye, gode ting at pege på, er det hele tiden »god plads«, der er fællesnævner på en liste over goder i Vimmersbøl Daginstitution, og det er da også den, Kirsten Tychsen Hansen skatter højest ved de nye omgivelser:

- Jeg glæder mig hver dag over fornuftige arbejdsbetingelser. Her er plads til børnene. Det er ikke så meget, at det hele er nyt, jeg glæder mig over. Det er mere, at her er plads, siger hun.


Når amerikansk politik tager nattesøvnen

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Duborg-Skolens 10. årgang tilbragte natten mellem den 5. og 6. november på skolen, hvor det amerikanske valg blev fulgt til dørs.

Lanternefest bag kulisserne

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I disse dage er der lanternefester rundt omkring – også i Kappel, hvor der blev arbejdet hårdt for, at alt gik, som det skulle.

Scroll to top