Ladelund Ungdomsskole vil gøre op med fordommene
Ladelund Ungdomsskole har masser af gode historier at fortælle. Det er bare ikke alle, der lytter. Og det er skolen træt af.
Et år på efterskole kan gøre en kæmpe forskel i et ungt menneskes liv.
Der tilbydes et bredt udvalg af fag og aktiviteter, og der er nærmest garanti for personlig udvikling, når man på skolen får mulighed for at prøve sig selv af på nye områder og i nye omgivelser, indgår i et forpligtende fællesskab med en masse andre unge og får et hav af minder og oplevelser – for ikke at nævne livslange relationer – med sig hjem.
Et efterskoleår er et år, man aldrig glemmer.
Forskel på historier og virkelighed
Sådan er det også på Ladelund Ungdomsskole, og opslagstavlen på kontoret siger det hele: Breve fra taknemmelige elever hænger side om side med artikler om venskaber for livet og vidner om, at skolen lige som andre efterskoler har masser af gode historier at fortælle.
Alligevel kæmper skolen med historier fra engang, tingene var anderledes, og det er skolen led og ked af.
- Hvornår stopper det? Der er så stor forskel på narrativet og på det, vi oplever, siger Tore Bock, som har været ansat på skolen i 16 år – siden 2019 som forstander.
- Det har måske været engang, at man sendte utilpassede børn og unge – de, der ikke passede til eller ind i undervisningen på den skole, de gik – på efterskole i Ladelund. Men sådan har det ikke været i mange år og i hvert fald ikke i min tid, siger han.
Det, Tore Bock oplever år for år, er en efterskole, der som andre efterskoler byder sine elever oplevelser og læring for livet, en anderledes hverdag, fornyet mod på skolegang, nære forbindelser og tætte venskaber.
Rammer rummer muligheder
Det sker i vilkår og rammer, som nok bedst kan beskrives som trygge og familiære, og som kan give unge noget andet, end de kan få i en almindelig skole.
- I forhold til det ry, vi har hos nogle, har vi utrolig mange succeshistorier, siger Tore Bock.
- Vi har elever, der får lyst til at gå i skole igen. Elever, der kommer i uddannelse, på gymnasiet, får styrket deres kompetencer, så de passer i erhvervslivet. Det er måske ikke noget særligt, men når man kender udgangspunktet – som for eksempel skoletræthed – så er det. Vi formår at løfte dem, man ikke troede, kunne løftes.
Forstanderen understreger, at det ikke er, fordi andre skoler ikke ville kunne gøre det samme, men fordi der på en efterskole er andre rammebetingelser.
Når skoledagen ikke slutter med undervisningen hen på eftermiddagen, er det nemlig muligt at tage anderledes hånd om hver enkelt elev, og der er tid og rum til at opbygge en helt anden relation mellem elev og lærer end på almindelige skoler.
- Her er plads til at gøre et særligt stykke arbejde, sammenfatter Tore Bock det.
En kan ødelægge alt
Eleverne kan være på Ladelund Ungdomsskole fra 7.-9. klasse (og 10.klasse med undervisning i Læk), og mange af dem bliver i mere end et år.
Det vidner om, at de er glade for at være, hvor de er, mener både Tore Bock og de ansatte, der lige mødes over en kop kaffe i et frikvarter.
De er trætte af til stadighed at skulle forklare og nærmest forsvare over for venner og bekendte, at de arbejder på Ladelund Ungdomsskole. For også de har kun godt at fortælle.
- Gamle elever sender deres egne børn herhen – det er da et godt tegn, siger skolesekretær Britta Jacobsen.
Karen Storjohann, der er lærer, synes, at noget af det vigtigste er, at »alle finder en ven« på skolen, og kollegaen Marten Brauer udbryder:
- Vi har de sødeste elever!
Men når de nu kommer til at snakke om det, så ved de også godt, at det er svært at komme af med et dårligt ry – uanset hvor meget godt, der er at sige.
Du kan have spist 100 gange på samme restaurant, som du elsker at besøge, fordi maden er så god, men efter bare én dårligt stegt bøf overvejer du, hvor du skal spise næste gang, du skal ud.
Med det i baghovedet ved man, at det er en hård omgang at få vendt billedet fra »Balladelund« til »Chokoladelund«, men skolen fortsætter ufortrødent kampen. Og på et tidspunkt bliver den så måske bare accepteret som en god fortælling med navnet »Ladelund«.
Kort om skolen
Ladelund Ungdomsskole er grundlagt i 1981 og havde sit første elevhold i skoleåret 1982/83.
Der er plads til 62 elever i 7.-9. klasse + læringsgruppe samt 8-10 pladser (i tre egne huse) til elever i 10. klasse, der bliver undervist på Læk Danske Skole.
Lige nu er der 12 pædagogiske medarbejdere, ti »TAP’ere« (teknisk/administrativt personale) og en forstander ansat på skolen.
Skolen siger om sig selv:
- VI ER et fællesskab! En skole og et hjem med både mål og trygge rammer for vores elever.
- VI GIVER eleverne struktur, medbestemmelse og indflydelse på deres egen læringsvej. Vi lægger vægt på dannelse og livsduelighed som unge voksne.
- VI VIL, at vores elever oplever skoleglæde og succesoplevelser, og vi vil gøre dem klar til at tage næste skridt i enten skole- eller erhvervsverdenen.
Ingen støtte til efterskoleophold i Tinglev
Kan sydslesvigske elever få tilskud til et ophold på en tysk efterskole? Styrelsen siger principielt nej.