Kunstlærer kæmper videre for sit fag

Næste skoleår tilbyder Duborg-Skolen ingen kunstprofil til de nye gymnasielever. Der har ganske enkelt ikke været interesse nok.

Som kunstlærer har Stefan Hesse kæmpet i årevis for at få oprettet en kunstprofil på Duborg-Skolen, og det lykkedes med den nye gymnasiereform for tre år siden.

Men næste skoleår ser det anderledes ud. For få elever har vist interesse for faget, så der bliver ingen kunstprofil. 

- Det irriterer mig grænseløst, siger Stefan Hesse tørt. 

En af grundene til den manglende interesse, mener han, kan findes i, at kunst lige som musik og drama i fællesskolen i modsætning til tidligere går ind i en samlet valgfagspulje, hvor faget er ligestillet med eksempelvis sløjd, håndgerning, friluftsliv og Sydslesvig-Crew.

- Man har tænkt: »Billedkunst, herregud«. Man glemmer bare, at billedkunst også er alment dannende og har referencer til mange andre fag, siger Stefan Hesse.

Et eksempel er noget så simpelt som farver, som både fysik og biologi er inde over, når man taler om lysets brydning og øjets evne til at se bestemte farver, forklarer han. Og så er der også helt klassisk dannelse, når man går tilbage til antikken, snakker proportionslære og postmodernisme.

- Jeg tror, man undervurderer, hvor stor en betydning kunstfaget har, siger Stefan Hesse og indrømmer, at han er lidt farvet:

- Det er klart… Jeg er billedkunstlærer, så for mig er det essentielt.

Det er »selvfølgelig beklageligt«, hvis det fornemmes, at et dannelsesfag som kunst ikke bliver prioriteret, lyder det fra Skolekontoret, der understreger, at kunst faktisk er på skolernes skema:

- Det er en del af de fag, der tilbydes i grundskolerne og fællesskolerne helt frem til 10. klasse. Det er dog i de sidste skoleår (7. til 10. klasse) et valgfag, hvilket gør, at det er afhængigt af, at eleverne vælger det til, lyder kommentaren fra forvaltningsside.

I Danmark har skolerne i 7.-10. klasse krav om to lektioner til valgfag om ugen, mens Dansk Skoleforening for Sydslesvig opererer med to-fire lektioner per uge.

Flere skal gøres interesseret

Opgaven må altså være at få flere unge gjort interesseret i kunst, og Stefan Hesse, som også er pædagogisk leder på Duborg-Skolen, har ikke tænkt sig at lade stå til. Og han har også en løsning.

For at vække nysgerrigheden og byde på endnu mere kunst, end skolerne rundt om i Sydslesvig måske kan tilbyde, foreslår Stefan Hesse et netværk.

- Vi kan ikke forvente, at alle skoler har al ekspertise, så jeg kunne godt tænke mig at samle nogle, der vil gøre en indsats for kunstfaget, og få en slags »kunstbus« op at stå, som måske biblioteket, SdU og fritidsordninger er fælles om. Den kan køre rundt med kunsttilbud og -håndværk og en kunstlærer, der kommer ud og laver noget med børnene, måske en gang om måneden. Jeg tror, det er den retning, vi skal arbejde, siger han. 

- De unge vil igen vælge kunst på gymnasiet, hvis de i grundskolen og fællesskolen har haft tid til fordybelse og fundet den indre ro, der er i faget - det er ikke tilfældigt, at kunst også bruges terapeutisk.

Fra Skolekontorets side håber man, at kunstfaget »med sine muligheder rammer de rigtige elever, der herefter tilvælger den studieretning, de ønsker, for at blive til unge voksne mennesker på vej ind i uddannelse og voksenliv«, og Stefan Hesse lover, at Duborg-Skolen også fremadrettet beholder muligheden for at oprette en kunstprofil.

Indtil den en dag igen måtte være en realitet, glæder han sig over, at der i det mindste kommer en på A. P. Møller Skolen i det kommende skoleår. I øvrigt for første gang. 


PinkPower-dagen på Duborg

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Efter både gymnasieeleverne og eleverne i fællesskolen på Duborg-Skolen tog ud og arbejdede en dag i henholdsvis maj og juni, er der nu sat tal på indsatsen.

Gang i den på Jøby

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Tirsdag morgen startede for fuld musik, da Jørgensby-Skolens frivillige musikhold gav koncert.

Indbringende indsats i Harreslev

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Elevrådet på Harreslev-Kobbermølle Danske Skole sørgede for lidt lækkert til Europeada-tilskuerne.

Scroll to top