VM i ledelse: Værktøj, der virker
En gruppe daginstitutionsledere sparrer med hinanden i arbejdet med VækstModellen, der er en ramme for samtaler og et værktøj til dialogbaseret, anerkendende, positiv og løsningsorienteret ledelse.
Danske og tyske børnehavebørn har arbejdet på tværs af grænsen og hver især skabt en offentlig sti, der fortæller om følelser fra et børneperspektiv.
En dansk børnehave i Sydslesvig, en tysk børnehave i Nordslesvig, en dansk-tysk kunstner og en flok interesserede, virkelystne børn fra begge sider af grænsen.
Det er, hvad der skal til for at skabe et stykke kultur i nærområdet, som alle har adgang til og kan fordybe sig i.
Og det er, hvad der netop er sket i Bredsted i syd og Løgumkloster i nord.
Fra midt i maj og seks uger frem har en fast gruppe børn i henholdsvis Bredsted Daginstitution og Deutscher Kindergarten Lügumkloster sammen med faste voksne og kunstner Antje Bergmann-Kupfer arbejdet frem mod oprettelsen af to fortællestier; en i Bredsted og en i Løgumkloster.
Kommer med hjem
Det overordnende emne for stierne var »følelser«, som er blevet anskueliggjort ved hjælp af blandt andet udstillingskasser og malerier.
Den 24. juni var der fernisering af stien i Løgumkloster, og tre dage senere blev fortællestien i Bredsted indviet.
De medvirkende børn deltog i begge arrangementer tydeligt stolte, og inden snoren blev klippet over i Bredsted, tog de lokale børn deres talstærkt fremmødte forældre ved hånden for at vise dem projektet.
Også de ledsagende pædagoger var godt tilfredse med projektet og dets forløb:
- Vi har fået en del feedback fra forældre om, at børnene har taget emnet med hjem. Og når det kommer med hjem, er det kommet ind i børnene, sagde en glad Runa Homrighausen fra Bredsted Daginstitution.
Vigtigt emne
Det er vigtigt, og det er godt, mener kunstneren, der har arbejdet med børnene:
- »Følelser« er et vigtigt emne, siger Antje Bergmann-Kupfer, der også er kunstterapeut og for hvem, emnet er en hjertesag.
- I vores digitale verden er det vigtigt, at børn lærer om følelser, at mærke dem, fortælle om dem, forstå dem og handle på dem. Det er fantastisk, som børnene har taget imod og arbejdet med emnet, siger hun.
Børnehaverne har hver især haft besøg af Antje Bergmann-Kupfer fire gange, men de har også besøgt hinanden to gange hvert sted.
- Det er dejligt, vi kunne komme over grænsen og kigge. Børnene har selvfølgelig leget sammen, men for os voksne har det også givet en masse at se opbygningen, strukturen og arbejdet med børnene på den anden side af grænsen. Det er ærgerligt, at vi er så langt fra hinanden, ellers kunne vi nok gøre noget noget oftere, sagde Runa Homrighausen.
De to fortællestier er åbne for alle, der vil se lidt af, hvad børnene har beskæftiget sig med i samarbejde med kunstneren.
Stien i Bredsted er ved den tyske kirke, Kirchenstieg 1, i fire ugers tid endnu, og stien i Løgumkloster kan opleves ved byens højskole de næste par uger med.
Baggrund om fortællestier
En gruppe daginstitutionsledere sparrer med hinanden i arbejdet med VækstModellen, der er en ramme for samtaler og et værktøj til dialogbaseret, anerkendende, positiv og løsningsorienteret ledelse.
Halvanden uge før forbundsdagsvalget summede Flensborgs rådhus af unge stemmer, da initiativet »Unge på Rådhuset« (Jugend im Rat) fandt sted. Projektet, som skal bringe unge tættere på lokalpolitik, blev afholdt for anden gang.
De gjorde det i juni, og nu har de gjort det igen: 5.-6. klasse på Nibøl Danske Skole har vundet penge i en bæredygtighedskonkurrence.