Et pilotprojekt efter dansk forbillede

Lige efter påske var der for første gang sprogfitness for de 5 til 8- årige i Sydslesvig

Et pilotprojekt efter dansk forbillede

Projektet er et samarbejde mellem Skoleforeningens Center For Undervisningsmidler og Dansk Centralbibliotek, som inviterer førskolebørn og børn fra indskolingen til en dag med fokus på sproglege, som styrker børns glæde ved sprog, læsning og læring samtidig med, at de får bevæget sig.

Rimtrold

”Der var engang en trold. Han kom fra skoven Rold. Han elskede rim og remser så højt som slik og bamser. Er du en rimehaj, så kom med mig og leg...,” sådan kunne det have lydt tirsdag efter påske, da konceptet blev afprøvet på en række børn fra Treja Danske Skole og Ørsted børnehave.

I Danmark inviteres førskolegrupper i daginstitutioner, børnehaveklassen (nulte-klasse) og indskolingsklasserne til en årlig sprogfitnessdag med biblioteket som bindeled mellem skoler og daginstitutioner. Målet er at skabe interesse og glæde ved sprog og læsning. Men faktisk kan Sprogfitness leges hele året.

En lidt blæsende tirsdag, eller for at sige det som det var, man måtte holde på hat, briller og paryk, hvis man opholdte sig udenfor, hvilket 17 elever fra Treja Danske Skole og 11 fra førskolegruppen i Ørsted Børnehave gjorde. 

Men det så ikke ud til at påvirke dem det mindste. Det var mere de voksne fra CFU (Center For Undervisningsmidler), sprogkonsulenterne fra daginstitutionerne, biblioteket, PLC (Pædagogisk Læringscenter) og skolen, der havde problemer med at holde på de parykker og udklædning, som er en del af projektet. Skolehunden Aya var også bedøvende ligeglad med den stive kuling. Hun var mere interesseret i den mavetaske med godbidder, som SFO-medarbejder og ejer havde rundt om livet. 

Bogbussen

På parkeringspladsen holder bogbussen, den med rim og remser, og er udsmykket af Thorbjørn Christoffersen, som også er medfar til Sally´s far, der er en meget populær dansk børnebogsserie.  De 28 børn skal igennem fire seriøse poster og den hemmelige, som består af hygge og kiks. Det hele skydes i gang med en sang, efter børnene har mødt de festligt klædte voksne, som mønstrer både en bi, det kunne også være en brumbasse, hvis det var formen man gik efter, en mariehøne, en giraf, en heks og nogle iført de flotteste parykker, hvis vinden tillod det.  

Første post er ved bogbussen, hvor børnene skal finde figurer, som er knyttet til et rim eller en remse. Det første de skal finde er en bamse med en fugleklat i øjet – og til stor morskab for børnene lyder remsen: 

”Bamse gik, bamse gik op og ned ad strøget, bamse fik bamse fik en fugleklat i øjet”. Remsen gik lige ind, og jagten på litterære figurer blev blæst i gang. 

Ved næste post er kroppen i fokus, og eleverne skal igennem en slags stopdans.  Når musikken stopper, skal man finde sin makker med en grimasse, der passer til den, man selv mimer. Børnene får et kort med et ansigtsudtryk og skal finde deres makker med samme kort. Derefter videre til næste post, hvor ”hund, der er nogen, der har taget dit kødben” er på programmet. Med det benspænd, at legen foregår på frisisk. Det synes eleverne er virkelig sjovt, og ingen af dem har nogle forbehold og kaster sig over opgaven. De fleste skulle kun høre sætningen på frisisk én gang, og så foregik legen på frisisk. 

Læseposten

Den sidste post er en læsepost, hvor eleverne, de yngste fik læsehjælp, får et kort med et ord. Det kunne være løve, og så skulle de sige som en løve – og brøle hele vejen hen til billedet af en løve.

Ifølge eleverne er den bedste post ”hund, der er nogen, der har taget dit kødben” på frisisk. 

Dorte Larsen, leder af Skoleforeningens CFU fortæller:

– I Danmark har der været sprogfitness siden 2014. Vi synes, det er en rigtig god ide. Specielt med samarbejdet på tværs med biblioteket, vores pædagoger og sprogkonsulenterne giver en ekstra dimension, og her samler vi ekspertise fra flere kanaler, siger Dorte Larsen.

Hun fortæller videre:

– Det er første gang vi prøver det af, så vi starter i det små med tre dage i samarbejde med de institutioner, hvor vi har sprogkonsulenter. Treja, Satrup og Lyksborg. 

I følge Dorte Larsen er samarbejdet her rigtig godt, så det er det helt perfekte sted at afprøve et koncept som sprogfitness, og hvis det fungerer, som det tegner til efter første forsøg, så overvejer samarbejdspartnerne at udbrede konceptet til hele mindretallet.  

Eleverne har i hvert fald haft to gode timer med både bevægelse, sprogindlæring på flere sprog og tager nogle nye rim og remser med hjem. Arrangementet blev afsluttet med ”Jeg gik mig over sø og land”, inden eleverne og børnehaveklassen sprintede ind for at finde madkasserne, og de voksne forsvandt op på lærerværelset for at evaluere dagen.


Gør et hop...og du er i job

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I Oksevejens Daginstitution har børnene været på arbejde stort set hver dag i to måneder. Og det har været en ubetinget succes.

Christianslyst udsolgt og med nyt team

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Christianslyst er midt i en sund udvikling. I 2024 er der næsten udsolgt, og mange nye medarbejdere hjælper med at løfte opgaven.

På Cornelius var Europeada på bordet

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I disse dage dyster europæiske mindretal mod hinanden i EM-turneringen Europeada. I den rigtige turnering sker det i fodbold. På Cornelius Hansen-Skolen var det i bordfodbold.

Scroll to top