En engel med personlige aftryk

De ældste elever på Nibøl Danske Skole var i foråret med til at skabe en fredsengel, som man nu kan komme helt tæt på - og som har en tvilling på den danske side af grænsen.

Det var ikke helt til at gennemskue, hvad der skulle ske, da Helle Binding den 17. april troppede op hos 5.-6. klasse på Nibøl Danske Skole for at lave en helt særlig workshop med eleverne.

Helle Binding er keramiker og havde brug for børnenes hjælp til et ambitiøst projekt: På FNs internationale fredsdag den 21. september skulle en fredsengel stå færdig i det offentlige rum - en engel skabt af Helle i samarbejde med Tønder Kulturskole og dekoreret med figurer skabt af skoleelever.

- I børn er fremtiden, håbet, liv, glæde, sagde Helle, inden hun satte eleverne i gang.

Med sig havde dagens gæstelærer alt, der skulle bruges, fra ler over værktøj til en hel masse skabeloner. 

Kanon oplevelse

Meningen var med Helle Bindings ord, at eleverne skulle »arbejde symbolsk med deres drømme, ønsker og håb« ved at skabe relieffer i ler. De ville efterfølgende blive placeret på en stor engel, så eleverne således ville efterlade deres personlige aftryk på fredsenglen - i helt bogstavelig forstand. 

Eleverne kløede ufortrødent på og fik fremstillet en række små figurer, som Helle Binding tog med sig til det videre arbejde, inden brændingen af englen blev klaret på Tommerup Keramiske Værksted.

- Det var rigtig spændende at være med i projektet - en kanon oplevelse, siger Laura Eggert, som er formningslærer på Nibøl Danske Skole og heller ikke kunne lade være med at kaste sig over fremstillingen af en figur til englen. 

- Helle kom med alt, og vi skulle slet ikke stå med noget selv. Hun klarede det hele, og det var rigtig fint, at vi på Helles sociale medier også kune følge med i den videre proces, siger Laura Eggert.

Mere lys

Det var ikke kun eleverne i Nibøl og i øvrigt også fra den tyske grundskole i Sønderløgum, der har arbejdet med at lave en fredsengel. 

Samtidig lavede Helle Binding nemlig et tilsvarendeprojekt hos en flok danske elever fra Toftlund, og deres fredsengel blev - naturligvis - også afsløret den 21. september. 

Dermed er det et sæt tvillingeengle, der nu pryder de to byer.

Omkring 60 var mødt frem til afsløringen i Nibøl, og blandt talerne var borgmester Thomas Uerschels, Tønder Kommunes kulturudvalgsformand og formand for Kulturudvalg Sønderjylland-Schleswig, René Andersen, og skoleleder på Nibøl Danske Skole, Inga Thamsen-Boysen.

De havde alle nogenlunde samme budskab, nemlig at man med de to engle kan føle, at »vi er et fællesskab, også på tværs af grænserne« - især i lidt turbulente tider, som det er nu, og de udtrykte håb om, at den følelse sammen med englene kan give lidt mere lys i folk.

Har man lyst til at se Nibøls egen fredsengel på nærmeste hold, kan man komme helt tæt på den over for hospice på hjørnet af Westersteig og Böhmestraße. Og man må også gerne røre ved den. 

- Det er en engel, man må røre ved - fra hænderne til hænderne - og hjertet, lyder det fra Helle Binding.


En anderledes, aktiv dag

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

De nye gymnasieelever på Duborg-Skolen har haft ryste-sammen-dag med en hel masse aktiviteter, der ikke ligner normalt skolearbejde.

Scroll to top