Elever spiller for at knække gymnasiekoden

Elever spiller for at knække gymnasiekoden

På A. P. Møller Skolen har de nye elever i 11. årgang været igennem en introduktionsuge. Her stifter de ikke kun bekendtskab med de nye kammerater, lærerne og faciliteterne. Ugen er også en forventningsafstemning om det at gå på gymnasiet.

- Eleverne skal forstå, hvad det går ud på og udvikle de kompetencer, der skal til, siger lærer Sven Duggen.
- Vi kalder det “at knække gymnasiekoden”. Sammen med sin kollega, Margit Hallam, har Sven Duggen udviklet et brætspil, som netop tager denne udfordring op. Spillet fik eleverne så mulighed for at spille under intro-ugen.
- Det er inspireret af monopoly, så vi har kaldt det gymnopoly. Man spiller sig igennem en skoleuge og sit skema. Undervejs samler man kompetencer sammen og trækker aktionskort.

Der er tre forskellige slags kompetencer, som spillet genspejler. De sociale kompetencer er for eksempel: samarbejde, ansvarsbevidsthed eller evnen til at give feedback. Personlige kompetencer er pålidelighed, selvstændighed og impulskontrol, og metodiske kompetencer kan være faglig læsning, tidsmanagement og informationssøgning.

- Spillet giver eleverne mange forskellige eksempler på god, mindre god og dårlig adfærd i forhold til brug af kompetencer. For eksempel er det godt tidsmangement, at man får sig et overblik over, hvor meget tid man skal bruge, inden man påbegynder en opgave (spilleren får en brik). Det er mindre godt tidsmanagement, når man prøver på at planlægge sin tid (spilleren får ikke noget), og det er dårligt tidsmanagement, når man slet ikke gør sig nogle tanker om, hvor meget tid man skal bruge (spilleren taber en brik), siger Sven Duggen.

- Ved at give eleverne så mange eksempler, får de allerede i deres første uge en klar fornemmelse af, hvad vi forventer af dem i gymnasiet. Derfor er der også et pjækkefelt i spillet. Lander man på det, så får man en udokumenteret fravær. Har man 20 timer af det, ryger man ud af spillet. Det er som i virkeligheden, for har man 20 timer med udokumenterede fravær, ryger man også ud af gymnasiet. Det er en god måde at tematisere, hvilke konsekvenser pjæk har, siger han.

Eleverne har endda lavet nogle supplerende regler til spillet.


Stævnemøde med mindretallet

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I denne uge var nyansatte i Sydslesvig igen inviteret til speeddating med mindretallet.

Bedsteforældre på højtlæsningsbesøg

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Mange børn har hygget sig med en god bog, som mormor eller farfar gad at læse op af. Den hygge kan man også få i skolen, og det gjorde 4.a i Harreslev for nylig.

Fælles hygge er fælles trivsel

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Hvert år holder Kaj Munk-skolen i Kappel trivselsdag.   Den starter med en minitrivselsmåling blandt eleverne, der svarer på ti spørgsmål her, og så går den over og bliver en reel hyggedag på tværs af klasser og andre sædvanlige opdelinger.

Scroll to top