Det betyder Sydslesvigudvalgets påbud
De danske tilskudsgivere har påbudt Skoleforeningen at afskaffe reallønsmekanismen. Her er en forklaring på, hvad sagen handler om, og hvad der nu skal gøres
Flensborg Avis bragte tirsdag en artikel om den økonomiske situation i Skoleforeningen, som nok kan vække en del bekymring rundt om i vores forening.
I artiklen nævnes en mulig tilbageholdelse af 44 millioner kroner fra Sydslesvigudvalget, hvis ikke Skoleforeningen efterkommer udvalgets påbud om at afskaffe den såkaldte ”reallønsmekanisme”.
Det lyder af meget, og det er meget. Derfor vil vi gerne give en forklaring, opdatering og køreplan for forløbet.
Hvad er reallønsmekanismen?
Reallønsmekanismen er en særlig ordning, som stammer tilbage fra før årtusindskiftet. Den gør, at nogle af Skoleforeningens medarbejdere automatisk får en lønstigning, hvis inflationen i Tyskland er højere end i Danmark.
Det sker ud fra ideen om, at deres løn skal kunne følge prisstigningerne i det land, de arbejder i, så deres købekraft – altså, hvad de kan købe for deres løn – ikke falder. Sådanne mekanismer fandtes også tidligere i danske overenskomster, kendt som dyrtidstillæg, men de blev afskaffet for lang tid siden.
Reallønssikringsmekanismen er aktuelt en del af Skoleforeningens danske overenskomster og påvirker flere personalegrupper som lærere og pædagoger.
Krav fra Sydslesvigudvalget
Reallønsmekanismen er imidlertid ikke i overensstemmelse med dansk lovgivning om driftstilskud til Sydslesvig, lyder det fra Sydslesvigudvalget.
Den har i det seneste år gjort, at lønstigningerne i flere tilfælde er blevet noget højere end dem, der er aftalt i danske overenskomster, og derfor har udvalget vurderet, at det strider mod de regler, Skoleforeningen skal følge, når vi modtager tilskud fra Danmark.
Derfor har udvalget påbudt en afskaffelse af den.
Det påbud indebærer, at Skoleforeningen skal erklære, at mekanismen vil blive afviklet, og erklæringen skal ske senest den 1. februar 2025.
- En sådan erklæring er en forudsætning for at undgå en tilbageholdelse af midler, siger Skoleforeningens direktør Lars Kofoed-Jensen.
Han understreger, at der »IKKE er tale om en automatisk tilbageholdelse af 44 millioner kroner den 1. februar, som man kunne tolke ud fra artiklen i Flensborg Avis«.
- Vi arbejder ansvarligt og målrettet for at imødekomme påbuddet inden fristen, siger han.
I dialog med fagforeningerne
Det skal ske gennem en aftale mellem Skoleforeningen og fagforeningerne, som nu går i dialog.
- Fagforeningerne har allerede udtrykt deres parathed til at forhandle og finde løsninger, der er til gavn for både Skoleforeningen og medarbejderne. Det vidner om en fælles forståelse af alvoren og nødvendigheden af en løsning, siger Lars Kofoed-Jensen.
Fremtidens økonomi
Ud over at skulle finde en løsning til afskaffelse af reallønsmekanismen står Skoleforeningen som bekendt over for andre økonomiske udfordringer, der også skal tages hånd om.
- Vi har også fokus på at håndtere udfordringerne i forbindelse med det reducerede driftstilskud for 2025. De 30 millioner kroner, vi mangler i forhold til vores oprindelige ansøgning, svarer til ca. 2,5 procent af vores samlede budget. At finde disse besparelser arbejder vi på i vores budgetarbejde, som foregår frem til Fællesrådsmødet i april. Det er for tidligt at komme med konkrete bud, da vore politikere også skal have tid og mulighed for at prioritere vore besparelser frem mod mødet, siger Lars Kofoed-Jensen.
- Vi forstår, at situationen kan skabe bekymring, men vi vil fortsat handle ansvarligt og transparent. Vi opfordrer alle til at støtte op om vores fælles indsats for at sikre en stabil fremtid for Skoleforeningen, siger han.
Ordlyden på Sydslesvigudvalgets påbud
Påbud jf. Sydslesviglovens § 20
Sydslesvigudvalget er i forbindelse med udarbejdelse af resultataftalen for 2025 blevet opmærksom på, at visse personalegrupper ud over de i overenskomsten aftale lønstig-ninger, kompenseres økonomisk for forskellen mellem inflationen i Tyskland og inflationen i Danmark.
Der skal gøre opmærksom på, at det er en forudsætning for, at Skoleforeningen kan modtage tilskud fra Sydslesvigudvalget, at man aflønner det pædagogiske personale svarende til lønninger efter danske overenskomster, jf. Sydslesviglovens § 22, stk. 4 samt lovens bemærkninger. Side 2
Udvalget finder ikke, at denne reallønssikringsmekanisme, der ifølge det oplyste de seneste år har medført lønstigninger, der er 7 pct. højere end i dem, der er aftalt i de dan-ske overenskomster, er i overensstemmelse med lovens § 22.
Såfremt Skoleforeningen ikke senest den 1. februar 2025 bekræfter, at denne kurssikringsmekanisme afvikles hurtigst muligt, vil Sydslesvigudvalget tilbageholde dele af det bevilgede tilskud, svarende til udgifterne forbundet hermed. Disse udgør efter det oplyste 44 mio. kr.
Sydslesvigudvalget er ikke af den opfattelse, at Skoleforeningen har været bevidst om, at denne mekanisme til sikring af reallønnen er i strid med Sydslesvigloven, hvorfor der ikke vil blive rejst et tilbagebetalingskrav.
Ladelund Ungdomsskole vil gøre op med fordommene
Ladelund Ungdomsskole har masser af gode historier at fortælle. Det er bare ikke alle, der lytter. Og det er skolen træt af.