Det betyder noget for fællesskabet

Den 1. juli tager blandt andre Jørgensby-Skolen en tur i Idrætsparken for at se Sydslesviglandsholdet spille EM-kamp.

Når landsholdet stiller til start, står støtterne klar.

Sådan er det i hvert fald, når de sydslesvigske fodboldherrer den 1. juli spiller en formiddagskamp i Idrætsparken i Flensborg.

Kampen, der er en del af de europæiske mesterskaber for mindretal, Europeada, er lagt i skoletiden, for at de danske skoler, der skulle have lyst, kan komme og bakke op. Og det er der flere, der har lyst til. Blandt andre Jørgensby-Skolen. 

- Det er et fedt initiativ, og det sker ikke så tit, siger viceskoleinspektør Bjørn Walter og fortsætter begrundelsen for at klæde sig i rødt og hvidt og tage til fodboldkamp:

- Det er en mindretalsturnering, og vi ER jo en del af mindretallet. 

Og så kan en sådan fodboldudflugt give anledning til yderligere snak end snakken om fodbold. For hvad er en mindretalsturnering egentlig, og hvad betyder »mindretal«? 

- Det giver god mening at beskæftige sig med det. Det er jo oplagt. Her kan vi se, at der også findes andre mindretal. Og i hvert fald drøfte emner som identitet. Det er spændende for alle - det er en del af elverne selv, siger Björn Walter.

Når det som nu er hele skolen, der tager af sted, giver det også noget til stemningen på skolen, og det betyder noget for fællesskabet, siger Bjørn Walter, der håber, at Jørgensby-eleverne vil være synlige, iføre sig deres landsholdstrøje - og at de hepper på det rigtige hold. 

- Det, jeg ønsker, der kommer frem, er, at vi står sammen - holdet, skolen, mindretallet, siger han.

Prikken over i’et

I Kilseng Daginstitution er det på det bevidste plan ikke så meget mindretal og identitet, som det er fodbold, det handler om for børnene.

De ældste tager til samme kamp som Jørgensby-Skolen, og for dem er det klart den runde kugle, der er i fokus.

- De går rigtig meget op i fodbold her hos os. Især førskolen med 13 drenge og to piger er helt vildt interesseret i det, siger Britta Luchte-Ortmann, der iført en Sydslesvig-landsholdstrøje ikke kan undsige sig en lignende interesse. 

De samme trøjer løber mange af børnene rundt i ude på legepladsen, mens landsholdssangen »Vor Sang«, hvis omkvæd børnene er blevet rigtig gode til, drøner ud over pladsen fra en højttaler i vindueskarmen.

De seneste uger er der blevet talt Europa og flag, lavet fodbolde af papmache og tegnet fodboldbaner i børnehaven, og så bliver førskolebørnenes tur til stadion prikken over i’et.


Gør et hop...og du er i job

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I Oksevejens Daginstitution har børnene været på arbejde stort set hver dag i to måneder. Og det har været en ubetinget succes.

Christianslyst udsolgt og med nyt team

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Christianslyst er midt i en sund udvikling. I 2024 er der næsten udsolgt, og mange nye medarbejdere hjælper med at løfte opgaven.

På Cornelius var Europeada på bordet

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

I disse dage dyster europæiske mindretal mod hinanden i EM-turneringen Europeada. I den rigtige turnering sker det i fodbold. På Cornelius Hansen-Skolen var det i bordfodbold.

Scroll to top