De første er dimitteret

De første pædagogmedhjælpere, der har gennemført den lovpligtige opkvalificering, har nu fået papir på deres viden.

I årevis har pædagogmedhjælpere i Skoleforeningen ikke behøvet at have en uddannelse, som deres tyske kolleger har med deres »SPA« (sozialpädagogische Assistenz).

Men i 2020 blev dagtilbudsloven ændret, og reformen betød blandt andet, at det nu er pligt, at også pædagogmedhjælpere er uddannet. Det stillede både Skoleforeningen og Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger, der også har dansk personale i sine børne- og ungdomshuse, over for en større udfordring, for hvordan får man lige et kvart hundrede medhjælpere sendt på efteruddannelse?

Klart var, at det ikke kunne ske på én gang, og så satte Dagtilbudskontoret sig ned med UC Syd og planlagde et skræddersyet undervisningsforløb for pædagogmedhjælperne i Sydslesvig. 

»Mega godt givet ud«

Forløbet er på 1000 timer fordelt på fire moduler med hver sit fokus (Kulturelle udtryksformer og relationsarbejde; sundhed, kost og sansemotorik; natur, udeliv og science samt specialpædagogik og digital dannelse), tager ca. fire år at komme igennem, hvis man klør på, og er til at begynde med bestemt for de »nyeste« ude i institutionerne.

- Vi har rigtig mange, der skal igennem kompetenceløftet, og i første omgang får ny- og nyligt ansatte muligheden. Men vi ved, at der også fra andre medhjælperes side er stor interesse for at deltage, så hvis der kommer ledige pladser, har vi ligeledes dem i baghovedet, der har været ansat i længere tid, siger Solveig Bendorff, der er pædagogisk konsulent på Dagtilbudskontoret. 

Hun ville gerne give mange, mange flere muligheden for at deltage og få dem hurtigere igennem forløbet, men det er et spørgsmål om økonomi, der som bekendt ikke er alt for god i Skoleforeningen lige nu. 

- Forløbet er meget, meget dyrt, og vi får ikke nogen form for tilskud til det, så vi kan ikke tilbyde flere end de to moduler om året, som vi gør nu, siger hun.

Det koster, men pengene er »givet mega godt ud«, mener Solveig Bendorff:

- Det giver SÅ meget et kvalitetsløft, og det hører vi fra både dem, der har været i forløbet, og fra deres ledere ude i institutionerne. Der bliver diskuteret og reflekteret, og den pædagogiske kvalitet er øget, siger hun glad.

»Skønt, I er hos os«

Mindst lige så glade var de første 22 pædagogmedhjælpere, heraf 18 fra Skoleforeningen, der har færdiggjort kompetenceløftet og fik papir på det til deres dimission på Jaruplund Højskole fredag den 13. december.

- I har bevist, at I har kompetencer, den rette omsorg og det engagement, der skal til for at skabe trygge rammer for hinanden i jeres læringsrum her og for børnene i institutionerne, sagde Solveig Bendorff i sin tale til dimittenderne.  

- Jeres arbejde har betydning og lægger fundamentet for børns trivsel, læring og udvikling. I er dem, der ser barnet bag adfærden, finder styrkerne frem og giver dem modet til at være sig selv.

Hun takkede dimittenderne for deres »vilje til at gøre en forskel på de dage, hvor det er og har været lidt ekstra svært« og sluttede med ordene: 

- I har allerede gjort en forskel, og jeg håber, at I vil fortsætte med at gøre det i fremtiden. Skønt, I er hos os.

Det er vigtigt at understrege, at også medhjælpere, der ikke har været på efteruddannelse, er vigtige i institutionerne, og at der heller ikke lønmæssigt bliver set anderledes på dem end deres opkvalificerede kolleger.


Scroll to top