Anonym eksamen på prøve

A.P. Møller Skolen har i år forsøgt sig med at anonymisere den skriftlige eksamen for 13. årgang. Evalueringen er overvejende positiv, så nu fortsættes initiativet.

»Lærerne giver bedre karakterer til dem, som de godt kan lide«.

Det er typisk en sådan udtalelse, man gør op med, når man gør prøver anonyme. 

Hvis læreren ikke ved, hvilken elev der har skrevet en given opgave, vil læreren vurdere opgaven mere objektivt, og eleven vil således blive behandlet på den mest retfærdige måde.

Det er i hvert fald tanken bag bias og bedømmelse af skriftlige prøver og en grund til at have eksterne censorer, hvilket er en selvfølge, hvis man er vokset op i Danmark.

Det er A. P. Møller Skolens rektor, Jens Verdoner, og vicerektor, Annette Munch, og de er »vant til, at eksamensopgaver bedømmes anonymt«, siger Annette Munch.

Sådan er mennesker

Uden at sætte spørgsmålstegn ved lærernes integritet vil hun godt sætte spørgsmålstegn ved, om ikke den daglige relation flyder med ind i bedømmelsen af en opgave, når det er elevens egen lærer og en fagkollega fra samme skole, som bedømmer opgaven.  

- Man kan ikke undgå at have en eller anden form for bias, siger hun. 

Bias er forforståelser, som ofte læner sig meget op ad parametre som køn eller navn, og som har indflydelse på vores forståelse, handlinger, beslutninger og altså også bedømmelser - både positivt og negativt. De er som regel ubevidste, og man kan ifølge forskningen ikke sige sig fri for dem. Det er blandt andet derfor, musikere ved konkurrencer spiller bag forhæng. 

- Hvis man bliver påvirket af ydre omstændigheder, handler det ikke om, at man ikke er en god bedømmer. Det er bare sådan, vi er som mennesker, siger Annette Munch. 

- Men vi skal passe på vores vurderingssystem, så det kan blive så fair som muligt.

Lov til forsøg

I foråret 2023 opsøgte to engelsklærere skolens ledelse for at høre, om det var muligt at gøre lidt mere som i Danmark - uden eventuelle personlige præferencer og sympatier.

De ville afprøve anonymiseret skriftlig eksamen for A. P. Møller Skolens 13. årgang allerede til eksamen i 2023. Det var lidt for hurtigt, men skolen spurgte om lov hos undervisningsministeriet i Kiel til at lave forsøget i skoleåret 2023/24. I ministeriet var der en vis nysgerrighed over for, hvad skolen kunne få ud af forsøget, så der blev givet grønt lys, og så blev hver elev i 13. årgang tildelt et nummer, der skulle skrives på opgaverne i stedet for navn. 

Helt anonymt kunne det imidlertid ikke blive, da elevens opgave fortsat bedømmes af egen lærer og fagkollega på skolen. Og lærerne kender deres elever og kan ud fra formuleringer, fejl og arbejdstilgange i en opgave ofte se, hvem der har lavet den. 

  1. P. Møller-elevernes nummer var desuden givet i alfabetisk rækkefølge, så var der lærere, der absolut ville finde ud af, hvilken elev der skrev hvilken opgave, kunne de nogenlunde nemt finde ud af det. 

Prisen værd

En  række lærere er dog gået med i forsøget på alle dets præmisser og har i den efterfølgende evaluering taget godt imod det. 


PinkPower-dagen på Duborg

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Efter både gymnasieeleverne og eleverne i fællesskolen på Duborg-Skolen tog ud og arbejdede en dag i henholdsvis maj og juni, er der nu sat tal på indsatsen.

Kunstlærer kæmper videre for sit fag

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Næste skoleår tilbyder Duborg-Skolen ingen kunstprofil til de nye gymnasielever. Der har ganske enkelt ikke været interesse nok.

Gang i den på Jøby

mandag 01.01.0001 - mandag 01.01.0001

Tirsdag morgen startede for fuld musik, da Jørgensby-Skolens frivillige musikhold gav koncert.

Scroll to top